Ankara
10:54

TR | CH | EN   
Pekin
15:54


Çin Medeni Kanunu Türkiye de nasıl yorumlanıyor..

Çin'de uzun yıllardır üzerinde çalışmaların yapıldığı ve son olarak ülkenin en önemli siyasi danışma zirvesi olarak bilinen İki Toplantı'da gündeme gelen Medeni Kanun 2021 yılının başında resmen yürürlüğe girecek.

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin teorik yayın organı Qiushi dergisi için kaleme aldığı makalede Medeni Kanun'un ülkenin kuruluşunun üstünden geçen 70 yılın birikiminin yansıttığını vurguladı.

YEDİ ÖNEMLİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

"Medeni Kanun'nun hayati önemini etkin şekilde algılayalım, halkın yasal haklarını en iyi şekilde koruyalım" başlığını taşıyan makalede Medeni Kanun'un Çin'e özgü siyasi sistemin özelliklerini yansıttığı belirtildi.

Çin medyasında çıkan haberlere göre, medeni kanun "Genel Hükümler, Ayni Haklar, Sözleşme İlişkileri, Kişilik Hakları, Evlilik ve Aile, Miras Hukuku ve Haksız Fiil Sorumluluğu" başlıkları altında yedi bölümden oluşuyor.

MEDENİ KANUNDA BORCA İLİŞKİN HÜKÜMLER NEDEN VAR?

Şimdiye değil küresel çapta hakkında 900 binin üzerinde yorum yapılan Çin Medeni Kanun'u, Türkiye'deki hukuk camiası tarafından da yakından takip ediliyor. İstanbul Barosu'na kayıtlı Avukat Hüseyin Çobanoğlu, CRI Türk Türkiye'ye yaptığı açıklamada Medeni Kanun'un 1260 madde ile oldukça detaylı bir metin olduğunu dile getirdi. Çobanoğlu "Yeni yılda uygulamaya konulacak kanun aslında Çin'in 2017'deki ilk adımının devamı olarak okunabilir." dedi.

Çin Medeni Kanunu'nun içinde borç hukukuna dair hükümlerinin bulunmasının Türkiye'de kafa karışıklığına yol açtığının altını çizen Çobanoğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de Medeni Kanun'da İsviçre yaklaşımından hareket eder. Dolayısıyla bizde Medeni Kanun ve Borçlar Hukuku iki ayrı başlık altında değerlendirilir. Oysa Çin'de bahsi geçen Medeni Kanun ve Borçlar Hukuku tek potada eritilmiş. Buna daha çok Alman modelinde rastlıyoruz."

TEKNOLOJİK ATILIMA DENK DÜŞÜYOR

Medeni Kanun içinde mülkiyet haklarına dönük önemli vurgular olduğunu belirten Çobanoğlu, Çin'de 70'li yılların sonundan itibaren başlayan dışa açılma ve reform sürecinin izlerinin yasal zeminde de okunabileceğini aktardı. Çobanoğlu "Piyasadaki düzen kanun tarafından garanti altına alınıyor ve Çin'e özgü yönetim anlayışı ile birleşiyor." diye konuştu.

Çin Medeni Kanun'da teknolojik düzenlemelerin oldukça dikkat çekici olduğunu söyleyen Avukat Çobanoğlu, konuşmasını paylaştığı şu bilgiler ile noktaladı:

"Medeni Kanun'da teknolojinin kullanımına dair normalde çok fazla rastlamadığımız düzenlemeler mevcut. Bir diğer ifadeyle Medeni Kanun'un Çin'in hızına yetişmeye çalıştığını görüyoruz. Örneğin, Çin'e artık miras düzenlemeleri teknoloji aracılığı ile yapılacak. Buna karşın düzenlemenin görüntülü ve tarihi içerecek şekilde olması şartı getirilmiş. Özel olarak 'Teknoloji Sözleşmeleri' adı altında ayrı bir bölümün olması bize Çin'de sosyal ve ticaret yaşamının da hangi seviyeye ulaştığını gösteriyor. Son olarak Medeni Kanun'da 'Yeşil İlkeler' ile doğaya saygı gösterileceğinin altının çizilmesini de olumlu buluyorum."cri türk




HABER KÖŞESİ
ETKİNLİKLER